Virtual reality en augmented reality zijn twee begrippen die van grote betekenis zijn gaan spelen in onze digitale wereld. Momenteel zien we dat steeds meer bedrijven gebruik maken van deze beide technologieën.
Logisch is dat men zich afvraagt hoe bedrijven deze technologieën nu op een slimme manier toepassen? Ook merk je dat er nog vaak gevraagd wordt naar de verschillen tussen de beide begrippen. Wij vinden het dan ook hoog tijd om jullie uit te leggen wat de begrippen virtual reality en augmented reality betekenen en wat de verschillen/overeenkomsten zijn.
Virtual reality
De definitie virtual reality zegt het eigenlijk al. Wanneer virtual reality plaatsvindt, wordt er een virtuele wereld gecreëerd. Door het manipuleren van menselijke zintuigen worden elementen als totaal anders ervaren. Hierdoor is er dus voor jouw gevoel een totaal andere wereld ontstaan, waarin jij je op dat moment ook daadwerkelijk bevindt. In het echt is dit natuurlijk niet zo. Middels virtual reality technologie voel, ruik en beleef je deze totaal nieuwe wereld om je heen. Daarnaast maakt virtual reality ook interactie mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld al zelf op knoppen drukken of een hendel bewegen.
Om dit alles mogelijk te maken dien je natuurlijk wel in het bezit te zijn van een display en virtual reality apparatuur zoals: een bril, afstandsbediening of handschoenen. Voorbeelden van bekende virtual reality brillen zijn: de Oculus Rift, Google Cardboard en de Samsung Gear VR.
Augmented reality
Naast virtual reality hebben we ook het begrip augmented reality. Augmented reality is een technologie die ervoor zorgt dat werkelijkheid en virtual reality aan elkaar gekoppeld worden. De letterlijke betekenis van deze definitie is: verrijkte werkelijkheid.
Augmented reality kunnen we samenvatten als een mix van realiteit met virtual reality of een verrijking. In werkelijkheid wordt er door middel van virtual reality technologie iets toegevoegd aan het gezichtsveld dat jij werkelijk voor ogen hebt. Om dit mogelijk te maken heb je een display met touchscreen en een camera nodig.
Overigens zal het aantal augmented reality apps voor smartphones en tablets in de toekomst enorm groeien. Vanzelfsprekend is dat de kwaliteit van de beelden in de toekomst ook alleen nog maar verbeterd zullen worden. Het grootste succes op het gebied van augmented reality is Layar. Maar daarnaast hebben we natuurlijk ook de Google Glass en de HoloLens van Microsoft.
Virtual reality vs augmented reality
Inmiddels is bekend dat beide begrippen een belangrijke rol gaan spelen in onze toekomst. Nu we weten wat beide begrippen precies inhouden, gaan we kijken naar de verschillen.
Bij virtual reality bevind je je voor je gevoel in een totaal nieuwe wereld. Echter is deze wereld niet zichtbaar voor de buitenwereld. Alleen jij (degene die een virtuele bril draagt) heeft kijk in deze nieuwe wereld. Bij virtual reality zorgt manipulatie ervoor dat je prototypes of producten als levensecht gaat zien. Doordat er sprake is van een realistische voorstelling, wordt voorkomen dat er testmachines of showroommodellen gemaakt moeten worden.
Bij augmented reality lopen deze beide werelden totaal door elkaar. Jij als gebruiker ziet gewoon de werkelijkheid voor ogen en via je smartphone of een tablet voer je interactie uit. Bij augmented reality wordt de werkelijkheid op een scherm overlapt door een virtuele laag. Iets wat er in de werkelijkheid niet is, kan je dus via een display of scherm wel zien middels de technologie van virtual reality. Zo kun je voor je neus een representatie van een oud huis zien en op een scherm zie je ditzelfde huis maar dan voorzien van de nieuwste technologische snufjes. Of het huis staat bijvoorbeeld opeens in een totale andere wereld/omgeving. Het is allemaal mogelijk. Je zou dus kunnen zeggen dat de beide technologieën samen een unieke combinatie vormen.
Toekomst
Zoals gezegd gaan bedrijven de voordelen van beide technieken in de toekomst nog veel vaker samenbundelen. Op deze manier wordt verwacht men een zo goed mogelijke representatie van de werkelijkheid te kunnen creëren. Een bedrijf dat de krachten van beide technologieën al heeft weten samen te bundelen is Sulon Cortex. Zij hebben een bril ontworpen waarbij 3D scanners aan de buitenzijde van de bril geplaatst zijn.
Misschien vind je deze artikelen ook interessant?
De Taiwanese fabrikant HTC gaat zeer waarschijnlijk haar virtual reality on...
Virtual reality wordt in steeds meer sectoren gebruikt. Nu is ook bekend da...
Door de populariteit van de virtual reality bril op de consumentenmarkt, bl...
Op 23 mei houdt restaurant WT Urban Café & Kitchen in Utrecht de allere...